Starten met haken

Help, waar moet ik beginnen?
Je wilt graag leren haken, maar waar begin je? Ik zal je vertellen hoe ik van start ben gegaan in 2014, en waar dit, zoals je op mijn blog kunt zien, toe heeft geleid.

Schaf wol aan
Mijn advies is om een set haaknaalden en goedkope wol te kopen zodat je daarmee kunt oefenen. Start met een woldikte van 4-5. Liever niet kleiner want in het begin is dat wat lastiger haken. Ook is het handig om te beginnen met een lichte kleur, zodat je je steken goed ziet.

Kijk een beginnersvideo
Ga naar Youtube.com en zoek een video haken voor beginners. Maak bijvoorbeeld een eenvoudig bloemetje of een rondje. Dit zijn kleine projectjes en die zorgen ervoor dat je de moed niet verliest ;-). Gaat het filmpje je te snel, zet hem dan gewoon even op pauze of spoel terug. Doe dit net zolang totdat het gelukt is en je zult zien dat voor je het weet, je meer kunt in een uur dan je zou denken. Door hier een aantal keer mee te oefenen merk je dat je vaardiger zult worden in het vasthouden van je naald en draad. In het begin zal dit namelijk even klungelen zijn! Heb je het eenmaal door, dan is het tijd voor iets meer uitdaging en kun je een groter project starten. Denk aan een mutsje, sjaal of het haken van granny squares!

Help, het is gelukt!
Ook ik was een beginner en leerde  langzaam aan patronen lezen. Eigenlijk door de termen die ik op YouTube voorbij hoorde komen, kon ik op ten duur geschreven patronen lezen. Het is mij gelukt om een dekentje, sjaal, mutsje, bloemetje, cowboy laarsjes en een telefoonhoesje te haken! En inmiddels ben ik ook de Amigurumi uitdaging aangegaan. Ik heb het boek Haken & Kleur Feest ooit aangeschaft, een superleuk en vrolijk haakboek (de 2e) van Saskia en Claire. Een aanrader! Oefening baart kunst en ik heb er met de dag meer lol in. Ik hoop jij ook en wil je met deze blog inspireren.

Ik wens je veel succes!

3 opmerkingen:

 1. Nou en of je me hebt geinspireerd. Ik heb al wat af gehaakt sinds je het mij geleerd hebt. Poncho's, jurkje, mutje, envelop, dekentje, hartje en een octopus. Er zijn nog heel veel dingen die ik wil gaan haken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om te lezen! Zo ben ik ook begonnen. In het begin had ik niet gedacht dat ik dit nu allemaal zou maken. In het begin simpele mandjes e.d. gehaakt, een vriendin van me heeft me vervolgens geleerd om amigurumi's te haken, tja en dan ben ik nu helemaal verslaafd! Maar ach, er zijn ergere verslavingen toch? Groetjes, Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Jacqueline,

   Grappig hoe zoiets kan lopen he! Het is een heerlijke verslaving :-). Verstand op nul en haken maar. Ik heb tot nu toe 1 amigurumi gemaakt, wordt hoog tijd voor nummer twee, maar dan een grotere. Bedankt voor je leuke berichtje.

   Groetjes,
   Saskia

   Verwijderen